Kolejna grupa uczniów z naszego Technikum i Branżowej Szkoły II stopnia wraz z opiekunami udała się do Grecji, gdzie odbywa staż zawodowy. Uczniowie kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, rozpoczęli praktyki w hotelowej kuchni. 14 uczniów i 1 z nauczycieli praktycznej nauki zawodu, w ramach swojej pracy, przygotowuje posiłki i poznaje lokalne smaki. Znajdujemy też czas na wypoczynek i wycieczki. Odwiedziliśmy już Stary Panteleimon, czyli niewielką wieś górską położoną na wysokości 500 mnp na wschodnim zboczu masywu Olimp, urokliwe miasteczko Paralia oraz Leptokarię. Przed nami jeszcze wiele atrakcji, a pogoda dopisuje i sprzyja kąpielom w Morzu Egejskim. Poznajemy kulturę Grecji i niełatwy język. Grecy zaskakują nas uprzejmością, życzliwością, pogodnym usposobieniem i gościnnością. Hołdują powiedzeniu „Siga-siga”, co znaczy tyle co powoli, spokojnie, bez pośpiechu. Właśnie tak żyją Grecy – popijają kawę w przerwie od pracy, rozmawiają, delektując się chwilą.
Wyjazd grupy odbywa się w ramach mobilności programu Erasmus+ – „Kształcenie i szkolenia zawodowe dla uczniów i kadry”. Numer projektu: 2022-1-PL01-KA121-VET-000059909.
Wyjazd grupy możliwy był dzięki akceptacji Starostwa Powiatowego w Hrubieszowie.