SPECJALISTYCZNA WIEDZA I TROCHĘ RELAKSU

Kolejne pracowite dni za nami. Dzisiaj nasi uczniowie zdobyli wiedzę na temat pasywnych elementów sieci komputerowej, ich rodzajów, parametrów i charakterystyki. Zapoznali się również z zasadami doboru elementów zgodnie z aktualnymi normami dotyczącymi okablowania strukturalnego oraz z normami obowiązującymi w Grecji. Podczas zajęć charakteryzowali elementy okablowania poziomego i pionowego, co pozwoliło im lepiej zrozumieć budowę i funkcjonowanie sieci komputerowych. Wszystko to przygotowuje ich do bardziej zaawansowanych wyzwań związanych z technologią sieciową. Chcąc odkryć kulturę kulinarną Grecji, odwiedziliśmy lokalną winiarnię, mleczarnię i olejarnię.
W winiarni poznaliśmy proces produkcji wina, od zbioru winogron po beczkowanie.
W wytwórni serów przyjrzeliśmy się procesowi wytwarzania słynnego sera feta z wykorzystaniem świeżego mleka koziego lub owczego. Poznaliśmy także inne greckie sery, takie jak kefalotyri czy mizithra. Odwiedzając olejarnię dowiedzieliśmy się jak wytwarza się najlepsze oliwy.
Wczoraj młodzież projektowała konwertujące formularze internetowe. Poznała zasady tworzenia formularzy, dzięki którym ich obsługa przez użytkownika jest intuicyjna i prosta oraz pozwala na informowanie o błędach. Formularze za pomocą odpowiednio zaprogramowanych przycisków posiadały możliwość współpracy z bazą danych. Korzystając z pięknej pogody uczniowie zwiedzali Saloniki i Białą Wieżę, z której roztaczają się przepiękne widoki na panoramę miasta i port morski. Widzieli też Łuk Triumfalny Galeriusza, Rotundę i pomnik Aleksandra Macedońskiego.

Wyjazd grupy możliwy jest dzięki wsparciu udzielonemu przez Starostwo Powiatowe w Hrubieszowie.
Projekt nr 2023-1-PL01-KA121-VET-000140097 realizowany przez Zespół Szkół Nr 1 w Hrubieszowie w ramach akredytowanego projektu realizowanego ze środków Unii Europejskiej Programu Erasmus+ sektora Kształcenie i Szkolenia.