Dzięki wizycie w winiarni w miejscowości Kitros, Estate Chrisostomou młodzież mogła poznać procesy produkcji wina wraz z zasadami przechowywania, serwowania i doboru odpowiedniego szkła do rodzaju podawanego wina. Ostatniego dnia praktyk Technicy żywienia i usług gastronomicznych pomagali przy serwisie śniadaniowym, dbali o porządek na sali restauracji oraz służyli swoją pomocą gościom hotelowym.
Po pracy grupa wybrała się do fabryki oliwy. To właśnie na Krecie rośnie najstarsze drzewko oliwne. Nie bez powodu Homer pisał o oliwie z oliwek “płynne złoto”. Pomimo tego, iż zbiór oliwek rozpoczyna się z końcem października, młodzież mogła zapoznać się z etapami zbioru, produkcji i dystrybucji oliwy w Grecji. Nadszedł czas na podsumowanie programu Erasmus+.
Wyjazd młodzieży możliwy jest dzięki wsparciu udzielonemu przez Starostwo Powiatowe w Hrubieszowie.
Projekt nr 2023-1-PL01-KA121-VET-000146698 realizowany przez Zespół Szkół Nr 1 w Hrubieszowie w ramach akredytowanego projektu realizowanego ze środków Unii Europejskiej Programu Erasmus+ sektora Kształcenie i Szkolenia.