PODSUMOWANIE STAŻU ZAWODOWEGO BRANŻY GASTRONOMICZNEJ

Staż zawodowy połączony z wypoczynkiem w malowniczej i gościnnej Grecji, rozwijanie kompetencji zawodowych i językowych, wycieczki krajoznawcze i poznawanie innej kultury – z tym właśnie kojarzy się projekt nr 2023-1-PL01-KA121-VET-000146698, który przygotowywał Zespół Szkół Nr 1 w Hrubieszowie w ramach akredytowanego projektu realizowanego ze środków Unii Europejskiej Programu Erasmus+ sektora Kształcenie i Szkolenia we współudziale Starostwa Powiatowego w Hrubieszowie.
18 stycznia zorganizowano uroczyste podsumowanie, na którym pojawili się nasi wspaniali goście: Pan Paweł Kłosiński – Dyrektor Wydziału Organizacji, Kultury, Sportu i Promocji, reprezentujący Józefa Kuropatwę – Starostę Powiatu Hrubieszowskiego, Pani Joanna Rugała, która reprezentowała Pana Przemysława Gnieckiego, właściciela hotelu Gniecki Hotel & Restaurant, z którym od wielu lat ściśle współpracujemy, Pani Renata Tor, reprezentującą także Panią Justynę Jezierską – Prezesa Centrum integracji Społecznej, Pan Michał Miścior – prezes firmy Nowa Technika, który wsparł finansowo potrzebującą młodzież oraz przedstawiciele szkół: Pani Agnieszka Marciniuk wraz z uczniami – przedstawiciele Zespołu Szkolno – Przedszkolnego w Mirczu, Pan Szczepan Jabłoński wraz z uczniami reprezentujący Szkołę Podstawową w Werbkowicach, Pani Agnieszka Tomicka wraz z uczniami, którzy reprezentowali Powiatowy Zespół Placówek Szkolno – Wychowawczych w Hrubieszowie.
Dyrektor Zespołu Szkół Nr 1 w Hrubieszowie – Pani Anna Wiśniewska na ręce Pana Pawła Kłosińskiego przekazała podziękowania Staroście Powiatu Hrubieszowskiego za wkład finansowy, który umożliwił uczniom uczestnictwo w stażu zawodowym w Grecji, dodając, że pracę włożoną w przygotowanie do wyjazdu rekompensują zadowoleni i szczęśliwi uczniowie, dla których wyjazd był cennym i niezapomnianym przeżyciem.
Opiekunowie młodzieży – Pani Agnieszka Mielniczuk i Pani Joanna Wieczorek-Smerdel, która pełni też funkcję Koordynatora Projektu, przedstawiły prezentację i opowiedziały o przebiegu stażu zawodowego, podkreślając zaangażowanie, pracowitość i odpowiedzialność naszej młodzieży z którą spędziły za granicą dwa tygodnie.
Wicedyrektor – Pan Zygmunt Ryszkiewicz wraz z nauczycielami wręczył uczniom nagrody i dyplomy za udział w konkursach, które zorganizowano w ramach realizacji projektu.
Wszyscy uczestnicy wyjazdu do Grecji otrzymali też Certyfikaty i Europassy w języku polskim i angielskim, które potwierdzają zdobycie wiedzy i umiejętności w danej branży. Dokumenty te wręczył Pan Paweł Kłosiński – Dyrektor Wydziału Organizacji, Kultury, Sportu i Promocji w Starostwie Powiatowym.
Następnie goście i uczestnicy mogli spróbować przekąsek przygotowanych przez młodzież i nauczycieli przedmiotów gastronomicznych, a dokładnie Panie: Annę Gałkę, Justynę Chwedczuk, Joannę Koszerny i Joannę Wawrzaszek.
Dyrektor Szkoły – Pani Anna Wiśniewska przekazała też podziękowania nauczycielom, między innymi za czasochłonną pracę przy projekcie, opiekę nad młodzieżą w czasie trwania stażu, organizację konkursów, przygotowanie cateringu i zorganizowanie tej ważnej uroczystości. Wydarzeniu towarzyszyła wystawa fotografii wykonanych w Grecji przez naszego utalentowanego ucznia Alana Romańskiego.
Raz jeszcze, w imieniu Dyrekcji i nauczycieli, dziękujemy wszystkim Państwu za wkład w realizację projektu i udział w naszym święcie. Zapewniamy, że ten wyjątkowy dzień na długo pozostanie w naszej pamięci.

Info: D. Buchowiecki/Foto: K. Lewicki/ DB