XXVII EDYCJA OLIMPIADY WIEDZY O ŻYWIENIU

„Młody człowiek jest wrażliwy na prawdę, sprawiedliwość i piękno. Pragnie odnaleźć siebie samego, dlatego szuka wartości, i ceni tych ludzi, którzy ich nauczają i według nich żyją”. Cytat, którego autorem jest Jan Paweł II, towarzyszył Eliminacjom Okręgowym XXVII edycji Olimpiady Wiedzy o Żywieniu, którą przeprowadzono 2 grudnia 2022 r. w Zespole Szkół nr 5 im. Jana Pawła II w Lublinie.
Naszą szkołę reprezentowali: Marta Oksętiuk oraz Łukasz Adamowicz uczniowie klas: IV t5f i IV tb kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.
Tematyką wiodącą tegorocznej XXVII edycji były “Ryby i owoce morza – przetwórstwo i zastosowanie w żywieniu”.
Celem Olimpiady Wiedzy o Żywieniu było rozwijanie zainteresowań uczniów i nauczycieli szkół ponadpodstawowych problematyką potrzeb pokarmowych człowieka oraz rolą żywienia w zapobieganiu chorobom dietozależnym. Ponadto Olimpiada postawiła sobie za cel tworzenie dla zdolnej młodzieży możliwości ogólnopolskiej rywalizacji w tym obszarze wiedzy. Jej program obejmował między innymi: spotkanie organizacyjne uczestników i opiekunów z Komisją Okręgową reprezentowaną przez dr inż. Agnieszkę Malik – pracownika naukowego Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie oraz mgr Urszulę Gralewską – starszego wizytatora Kuratorium Oświaty w Lublinie, eliminacje pisemne, które obejmowały test i zadanie praktyczne, wykład prof. dr hab. Józefa Korczaka – zastępcy przewodniczącego Komitetu Głównego Olimpiady Wiedzy o Żywieniu „Ryby i owoce morza – przetwórstwo i zastosowanie w żywieniu”.
W Olimpiadzie brało udział 85 uczniów szkół ponadgimnazjalnych i ponadpodstawowych z województwa lubelskiego i świętokrzyskiego, którzy uczestniczyli wcześniej w eliminacjach szkolnych. Eliminacje Okręgowe polegały na rozwiązaniu testu, na który składały się zadania dotyczące tematyki wiodącej oraz zadania z zakresu gastronomii, kelnerstwa, żywności i żywienia. Ponadto uczniowie musieli wykonać zadanie praktyczne w formie projektu z zakresu planowania, organizacji i oceny żywienia. Zadanie praktyczne uczestników sprawdzać będzie Komisja Oceniająca w Szczecinie, powołana przez Przewodniczącego Komitetu Głównego.
Udział w olimpiadzie dał uczniom możliwość sprawdzenia swojej wiedzy i umiejętności z zakresu żywienia człowieka oraz nawiązania nowych znajomości wśród rówieśników z innych szkół.
Info i foto: Magdalena Jędruszczak