ZAKOŃCZYLIŚMY KOLEJNY PROJEKT

17 grudnia odbyło się uroczyste podsumowanie projektu nr 2024-1-PL01-KA121-VET-000212948 i tego dnia mieliśmy przyjemność gościć w naszej Szkole: Pana Marka Poznańskiego – Etatowego Członka Zarządu Powiatu Hrubieszowskiego oraz przedstawicieli szkół: Panią Grażynę Mazurek – Dyrektora Zespołu Szkół Nr 4 w Hrubieszowie, Panią Bożenę Nowosad – Dyrektora Szkoły Podstawowej im. ks. Stanisława Staszica w Czerniczynie, Panią Dorotę Miazgę – Dyrektora Szkoły Podstawowej im. Mikołaja Kopernika w Wiszniowie oraz Panią Małgorzatę Hanc z uczniami ze Szkoły Podstawowej nr 3 im. mjr. Henryka Dobrzańskiego Hubala w Hrubieszowie, reprezentującą Panią Marzannę Bednarczuk – Dyrektora tejże szkoły.

Pani Joanna Wieczorek-Smerdel – Dyrektor Zespołu Szkół Nr 1 w Hrubieszowie przypomniała cele realizowanego projektu, wspominając także o finansowym wsparciu udzielonym przez Starostwo Powiatowe w Hrubieszowie.

Opiekunowie młodzieży – Pani Alicja Ryszkiewicz i Pan Krzysztof Kozłowski opowiedzieli o przebiegu stażu zawodowego, a uczestnicy projektu otrzymali Certyfikaty i Europassy w języku polskim i angielskim, potwierdzające zdobycie wiedzy i umiejętności w branży gastronomicznej.
Pani Joanna Wieczorek-Smerdel wraz Panią Alicją Ryszkiewicz i Panem Krzysztofem Kozłowskim wręczyli młodzieży nagrody i dyplomy za udział w konkursach, które zorganizowano w ramach realizacji zadania.
Doceniono prezentację multimedialną „Jaką wartość miał staż zawodowy?”, przygotowaną przez Julię Domańską i Amelię Szybkowską.
Najwyżej ocenione zostały plakaty wykonane przez Natalię Klimkowicz i Magdalenę Palonkę.
Nagrodę za najciekawsze zdjęcia zdobyła Julia Rudy.
W konkursie kulinarnym „Greckie smaki” nagrodzono:
Julię Domańską i Magdalena Lewczak, które przygotowały sałatkę grecką, Annę Jarosz i Weronikę Misiak i ich moussakę oraz Kaję Watrak i Roksanę Sitarczuk – autorki baklawy.
Nagrodę za najwyższą liczbę punktów za test wiedzy na temat Grecji zdobyła Julia Radelczuk.

Podsumowaniu towarzyszyła wystawa zdjęć naszego zdolnego absolwenta – Alana Romańskiego, który uczestniczył w podobnym projekcie.
Pani Joanna Wieczorek-Smerdel – Dyrektor Szkoły przekazała również podziękowania Panu Józefowi Kuropatwie – Staroście Hrubieszowskiemu, Panie Mirosławie Metyk – Dyrektorowi Wydziału Edukacji i Polityki Społecznej w Starostwie Powiatowym i Panu Markowi Poznańskiemu – Etatowemu Członkowi Zarządu za wsparcie i zaangażowanie w realizację projektu.
Zorganizowane wydarzenie zakończyła degustacja smacznych, greckich dań przygotowanych przez uczniów z branży gastronomicznej pod czujnym okiem nauczycieli przedmiotów gastronomicznych.
Raz jeszcze dziękujemy wszystkim Państwu za pomoc w realizację projektu i udział w tym wyjątkowym wydarzeniu, które było podsumowaniem ciekawej przygody.

Projekt nr 2024-1-PL01-KA121-VET-000212948 w którym uczestniczyli uczniowie z technikum – technik żywienia i usług gastronomicznych i szkoły branżowej – kucharz, dofinansowany był z funduszy Unii Europejskiej Programu Erasmus+, sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe dla uczniów i kadry, Akcja 1, Mobilność edukacyjna.