PRAKTYKI I RELAKS W GRECJI

W drugim dniu praktyk młodzież z branży gastronomicznej, podzielona na trzy pięcioosobowe grupy, pracowała na kuchni obiektu, przygotowując potrawy według ustalonych receptur. Pod nadzorem greckich mentorów kroiła warzywa i owoce z wykorzystaniem różnych technik, poznała warunki przechowywania żywności i metody pakowania próżniowego. W trakcie pracy młodzież wykazała się umiejętnościami prowadzenia konwersacji w języku angielskim.
W wolnym czasie, wraz z opiekunami spacerowali brzegiem Morza Egejskiego, odkrywając piękno kultury antycznej.
Słowniczki polsko-greckie i znajomość języka angielskiego pomogły w zrobieniu pierwszych zakupów w pobliskich sklepach.
Wyjazd grupy możliwy jest dzięki wsparciu udzielonemu przez Starostwo Powiatowe w Hrubieszowie.
Projekt nr 2024-1-PL01-KA121-VET-000212948 w którym uczestniczą uczniowie z technikum – technik żywienia i usług gastronomicznych i szkoły branżowej – kucharz, dofinansowany jest z funduszy Unii Europejskiej Programu Erasmus+, sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe dla uczniów i kadry, Akcja 1, Mobilność edukacyjna.