GASTRONOMIA PODCZAS PRACY I RELAKSU

Młodzież z branży gastronomicznej poznała techniki doboru przypraw, które wzbogacają smak potraw oraz zmiany zachodzące w żywności podczas obróbki, takie jak oksydacja warzyw czy utrata wartości odżywczych podczas obróbki cieplnej. Praktykanci oceniali określone surowce ze względu na możliwość ich zastosowania. Obsługiwali urządzenia gastronomiczne, np. krajalnicę do warzyw, lodówkę gastronomiczną, wytwornicę lodu. Sporządzali zakąski zimne, surówki i sałatki na podstawie określonych receptur.
W Olympus Education, pracując w grupach, przygotowywali prezentację multimedialną na temat greckiej kuchni, popularnych kaw oraz lokali gastronomicznych znajdujących się w okolicy Platamonas.
Po pracy, wspólnie z greckimi kolegami i opiekunami, podziwiali ruiny zamku w Platamonas. Stanowi on strategiczne miejsce, kontroluje wyjście z doliny Tempe, przez którą przechodzi droga łącząca Macedonię z Tesalią i Południową Grecją. Dodatkową atrakcją była gra grupowa sprawdzająca wiedzę o starożytnej Grecji.
Wyjazd grupy możliwy jest dzięki wsparciu udzielonemu przez Starostwo Powiatowe w Hrubieszowie.
Projekt nr 2024-1-PL01-KA121-VET-000212948 w którym uczestniczą uczniowie z technikum – technik żywienia i usług gastronomicznych i szkoły branżowej – kucharz, dofinansowany jest z funduszy Unii Europejskiej Programu Erasmus+, sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe dla uczniów i kadry, Akcja 1, Mobilność edukacyjna.