PRAKTYKA I POZNAWANIE KULTURY GRECKIEJ

W praktyce poznają tajniki gastronomii, uczą się zawodu, odpoczywają i uczestniczą  w wycieczkach. Mowa o wyjeździe 14 uczniów i  2 opiekunów, którzy aż dwa tygodnie spędzają w urokliwej Grecji, poznając także jej kulturę, język i tradycję.

W ramach odbywającego się stażu zawodowego technicy żywienia i usług gastronomicznych z Zespołu Szkół Nr 1 w Hrubieszowie służyli swoją pomocą w kuchni oraz sali restauracyjnej hotelu. Poznawali techniki i metody planowania kolejnych etapów obróbki produktów spożywczych. Przygotowali jedno z tradycyjnych dań kuchni greckiej – Moussakę, która wymaga pełnego skupienia i zaangażowania, ale na pewno zaspokoi każdego smakosza dobrej kuchni greckiej. Byli także w Litochoro, gdzie przemierzyli Wąwóz Enipeas. Młodzież odbyła też podróż do majestatycznych Meteorów, klasztorów “zawieszonych w chmurach”, które wpisane są na światową listę UNESCO. Po pięknych Meteorach przyszedł czas na rejs statkiem z kapitanem Kostasem na słynną wyspę Skiatos. Uczniowie mogli bawić się w rytmie polskich i greckich utworów. Zatańczyli słynną Zorbę i bawili się z załogą aż do zmierzchu.                                 

 

Wyjazd grupy odbywa się w ramach mobilności programu Erasmus+ – „Kształcenie i szkolenia zawodowe dla uczniów i kadry”.  Numer projektu: 2022-1-PL01-KA121-VET-000059909. Udział w projekcie  możliwy był dzięki akceptacji Starostwa Powiatowego w Hrubieszowie.