Zadaniem dwuosobowych drużyn było przygotowanie potraw związanych z Grecją lub takich, których składniki kojarzą się z tym krajem. Uczestnicy mieli 120 minut na wykonanie 2 porcji potrawy.
Komisja w składzie: Anna Gałka, Joanna Koszerny i Justyna Chwedczuk oceniała je według następujących kryteriów: estetyka wykonania i podania, zgodność wyboru potrawy z tematem konkursu, smak potrawy, stopień trudności wykonania potrawy, oryginalność i pomysłowość.
Oto wyniki:
I miejsce – Aleksandra Bucior i Joanna Janiszek (musaka i sałatka grecka)
II miejsce – Michalina Woś i Agnieszka Dylęda (papryka nadziewana)
III miejsce – Julia Urbaniak i Natalia Fedurek – (pulpeciki, sos i sałatka grecka)
Uroczysty finał, podczas którego zostaną wręczone nagrody i dyplomy odbył się 18 stycznia.
Konkurs obywał się w ramach realizacji projektu nr 2023-1-PL01-KA121-VET-000146698 , który przygotowywał Zespół Szkół Nr 1 w Hrubieszowie w ramach akredytowanego projektu realizowanego ze środków Unii Europejskiej Programu Erasmus+ sektora Kształcenie i Szkolenia.
Info: Daniel Buchowiecki/Foto: Karol Lewicki