AWANSOWAŁY DO ETAPU OKRĘGOWEGO!

„Zdrowie człowieka tkwi od pokoleń w tym, co ma w głowie i co na stole”- to hasło przewodnie XXVIII edycji Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.
11 października 2023 r. w Zespole Szkół Nr 1 w Hrubieszowie odbyły się szkolne eliminacje do XXVIII edycji Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.
Uczestniczyło w niej 20 uczniów kształcących się w zawodzie związanym z gastronomią. Uczestnicy olimpiady wykazali się dobrą znajomością wiedzy z zakresu przedmiotów gastronomicznych.
Szkolna Komisja Konkursowa wyłoniła spośród uczestników olimpiady uczniów, którzy reprezentować będą naszą szkołę podczas eliminacji okręgowych już 1 grudnia 2023 roku w Zespole Szkół Nr 5 im. Jana Pawła II w Lublinie.
Do etapu okręgowego zakwalifikowały się:
Marta Oksętiuk – klasa VT5f – technik żywienia i usług gastronomicznych
i Karolina Kwaśnik – klasa VT5f – technik żywienia i usług gastronomicznych
Podsumowaniem etapu szkolnego XXVIII edycji Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności było wręczenie przez Wicedyrektora szkoły – Zygmunta Ryszkiewicza – dyplomów i nagród uczestnikom.
Koordynacją szkolnego etapu Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności zajmowali się nauczyciele przedmiotów zawodowych: Magdalena Jędruszczak, Joanna Janicka i Monika Kot.
Celem olimpiady jest: pobudzenie i rozwijanie zainteresowań uczniów problemami żywienia, upowszechnienie wzorców racjonalnego żywienia i promocja zdrowia i podniesienie poziomu kształcenia zawodowego.
Info: MJ/Foto: Daniel Buchowiecki