“Uczniowie przygotowywali dania mięsne i warzywne, w różnych zestawieniach, wszystko pod czujnym okiem greckich szefów kuchni. Obsługa gości również przestaje mieć dla nas tajemnice. Ciągle szlifujemy też język angielski, co bardzo ułatwia nam codzienną komunikację. Po pracy relaks nad morzem lub basenem. Niezależnie od praktyk uczniowskich, nauczyciele przedmiotów gastronomicznych ZS Nr 1 w Hrubieszowie realizują swoje szkolenia branżowe. W tym tygodniu nauczyliśmy się, po czym rozpoznać oliwę najwyższej jakości, jakie cechy ma prawdziwy ser feta. Okazało się, że grecka sałatka wygląda zupełnie inaczej niż w Polsce i w rodzimym kraju nazywana jest wiejską. Przygotowywaliśmy musakę, tzatziki, souvlaki, dolmades i piekliśmy chleb. Podczas szkolenia i degustacji mogliśmy wymieniać się uwagami dotyczącymi gastronomii oraz kultury Grecji i Polski. Już nie możemy doczekać się kolejnego tygodnia” – informują uczestnicy wyjazdu.
Wyjazd grupy możliwy jest dzięki udziałowi w projekcie współfinansowanym z Unii Europejskiej w ramach programu Erasmus+.
Info i foto: Uczestnicy wyjazdu