TECHNIK HOTELARSTWA – NOWY ZAWÓD W NASZEJ SZKOLE

Pokój hotelowy.
Sala Szkoleniowa. Biurka, krzesła, Tablica.

Już od września 2025 r. nowy zawód w Zespole Szkół Nr 1 w Hrubieszowie, który wzbogaci naszą ofertę edukacyjną, a zainteresowanej nauką w tym zawodzie młodzieży zapewni ciekawą i intratną pracę. Kształcenie w zawodzie Technik hotelarstwa – bo o nim mowa – może okazać się strzałem w dziesiątkę! Dysponujemy bazą dydaktyczną, ale będziemy także współpracować z właścicielami lokalnych hoteli.

Branża hotelarska jest obecnie jednym z najbardziej dynamicznie rozwijających się sektorów w polskiej gospodarce. Pozytywny trend w przychodach hoteli, który utrzymuje się na rynku od kilku lat, jest wynikiem m.in.: rosnącego PKB oraz siły nabywczej Polaków, a także znaczącej poprawy infrastruktury zarówno transportowej, jak i konferencyjnej. To również rezultat widocznego wzrostu aktywności władz lokalnych w promowaniu miast i regionów. Dobra kondycja finansowa firm sprzyja organizowaniu konferencji i szkoleń, a poprawa statusu materialnego społeczeństwa wpływa na zmianę stylu życia i spędzania czasu wolnego Polaków. W odpowiedzi na te trendy powstają nowe hotele.

Hotelarz zajmuje się organizacją i świadczeniem usług noclegowych i gastronomicznych oraz innych usług związanych z pobytem gościa w obiektach hotelarskich, pensjonatach, ośrodkach wypoczynkowych, zakładach uzdrowiskowych, zajazdach, a także biurach podróży. Ustala zestaw oferowanych usług hotelarskich, sposób ich świadczenia oraz opracowuje politykę handlową. Współpracuje z innymi instytucjami oferującymi usługi hotelarskie oraz zbiera opinie o preferencjach klientów, analizuje oferty konkurencji i na bieżąco obserwuje rynek hotelarski.

Hotelarstwo jest wyjątkową branżą, w której tworzymy dla gości „dom poza domem”, zapewniając Im pełny komfort.

W branży tej niezwykle ważna jest relacja z drugim człowiekiem.

Zawód ten daje możliwość rozwoju i potrzebuje wykwalifikowanych specjalistów, których wyróżniać będą m.in.: komunikatywność, umiejętność pracy z ludźmi (zarówno z gośćmi, jak i z zespołem), dobra organizacja pracy, znajomość języków obcych oraz dobra znajomość standardów hotelowych.

Pani Joanna Rugała – Manager ds. usług Gniecki Hotel & Restaurant ( link do strony zewnętrznej) zechciała odpowiedzieć na nasze pytania dotyczące tego zawodu:

“Technik hotelarstwa to ciekawy, potrzebny, a przede wszystkim przyszłościowy zawód. Nie mylmy jednak perspektywicznego charakteru z łatwością nauki i pracy, to nie jest zawód dla każdego, aby zostać hotelarzem potrzeba dużo samozaparcia, dyscypliny, ale przede wszystkim otwartości w kontaktach z drugim człowiekiem (gościem). Pamiętajmy, że nasi klienci są naszymi gośćmi i tak powinni być traktowani, aby chcieli do nas wracać. Osoby, które zdobędą zawód technika hotelarstwa mają szansę na pracę zarówno w Hrubieszowie, jak i całej Polsce, a także poza granicami naszego kraju. Możliwości jest dużo – praca recepcjonisty, kelnera, pracownika służby pięter, barmana, osoby odpowiedzialnej za przyjmowanie i obsługę cateringów, jak również możliwość pracy na lotniskach. Uzyskanie dyplomu daje możliwości pracy również w hotelach sieciowych, gdzie ścieżka kariery jest otwarta. Pracujemy nie tylko z dokumentami, systemami, komputerem, ale przede wszystkim mamy kontakt z ludźmi, ciągle uczymy się czegoś nowego i zawieramy nowe znajomości, równocześnie utrwalając zdobytą widzę i wykorzystując ją w praktyce. Praca niesie ze sobą czasami konieczność zareagowania na negatywne zachowania trudnych, konfliktowych klientów, ale przezwyciężenie wszelkich problemów kształtuje charakter i uczy umiejętności radzenia sobie w kryzysowych sytuacjach. A na pytanie – czy zawód hotelarza jest potrzebny? Odpowiem krótko – czy jest ktoś z nas, kto nie lubi wyjść do restauracji lub spędzić romantycznego weekendu w eleganckim hotelu? Zapotrzebowanie społeczeństwa na tego typu usługi generuje tworzenie nowych miejsc pracy”.